Amerika maakt van Taiwan een ‘zelfmoordterrorist’, China verbijsterd na nieuws over legertraining

Taipei
De Chinese draak is onder spanning komen te staan ​​door de toenemende nabijheid tussen het Amerikaanse en Taiwanese leger. Tegelijkertijd hebben Chinese analisten beweerd dat de VS Taiwan gebruiken als zelfmoordterrorist tegen China. China heeft deze beschuldiging geuit op een moment dat Taiwan voor het eerst heeft toegegeven dat Amerikaanse soldaten zijn leger trainen. Ondertussen heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Taiwan aanbevolen om lid te worden van de Verenigde Naties met het oog op zijn democratisch succes. China is woedend na Amerikaanse militaire training en aanbeveling voor VN-lidmaatschap. Tegelijkertijd hebben Chinese analisten beweerd dat de VS Taiwan gebruiken als zelfmoordterrorist tegen China. Hij waarschuwde dat Amerikaanse actie zou kunnen leiden tot een volledige oorlog aan beide kanten. De Chinese historicus Niall Ferguson twitterde dat de VS hebben beloofd Taiwan te verdedigen op een moment dat zijn militaire kracht tegen China is verzwakt.

China kan Taiwan bezetten, angst dreigt
Niall zei dat Amerika de tijd zal nemen om op te staan ​​tegen China. China gaat vooruit om Taiwan over te nemen. Hij maakte deze opmerking na berichten dat China Taiwan zou kunnen bezetten voordat de VS een alliantie tegen Taiwan vormen. Een indicatie van de toenemende aanwezigheid van Amerika in Taiwan kwam toen de president van Taiwan voor het eerst toegaf dat de VS Taiwanese veiligheidstroepen trainde. Daarvoor trokken de VS in 1979 hun laatste officiële militaire basis terug. Tegelijkertijd erkende Amerika China. Ondertussen, 4 decennia na de verwijdering van Taiwan uit de Verenigde Naties, spant Amerika zich in om het opnieuw op te nemen in dit mondiale orgaan, gezien de spanningen met China. China beschouwt het als een provocerende actie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei vorige week: “Taiwan is een belangrijke bondgenoot van Amerika en een democratisch succesvol land.” Taiwan moet een zinvolle deelname aan het VN-systeem krijgen. Zeker nu we voor ongekende mondiale uitdagingen staan. Analisten zeggen dat de VS misschien de opname van Taiwan in de Verenigde Naties nastreeft, maar heeft aangegeven dat het een één-China-beleid zal volgen zolang de draak niet probeert Taiwan met geweld te annexeren.

Taiwan moet zichzelf verdedigen: minister van Defensie
Ondertussen zei de Taiwanese minister van Defensie donderdag dat het land zichzelf moet verdedigen en niet volledig op andere landen moet vertrouwen als China aanvalt. De Taiwanese president zei er echter vertrouwen in te hebben dat de VS haar land zou verdedigen. Minister Chiu Kuo Cheng zei: ‘Het land moet op zichzelf vertrouwen en als vrienden of andere groepen ons kunnen helpen, zoals ik al eerder zei, zullen we blij zijn, maar we kunnen er niet volledig op vertrouwen.’ De spanningen tussen Taiwan en China zijn sterk gestegen, waarbij China een groot aantal straaljagers naar het internationale luchtruim langs het schiereiland heeft gestuurd en de maatregelen van militaire intimidatie opvoert. Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft gezegd dat China tegen 2025 een “brede” capaciteit zal hebben om het schiereiland binnen te dringen. China claimt Taiwan als onderdeel van zijn nationale grondgebied, terwijl het een zelfbesturend land is sinds de scheiding van het door communisten geregeerde China in 1949 na een lange burgeroorlog. Chiu zei dat het de meest “zware” spanning was tussen China en Taiwan in de afgelopen 40 jaar.

Amerika zal helpen als China aanvalt: Taiwan
De Taiwanese president Tsai Ing-wen zei in een interview met CNN dat ze geloofde dat de VS Taiwan zou verdedigen als China actie zou ondernemen tegen het schiereiland. Sai zei: “Gezien onze langdurige relatie met Amerika en de medewerking van het Amerikaanse volk en het Congres daar, heb ik er alle vertrouwen in.” Tsai bevestigde de aanwezigheid van een klein aantal Amerikaanse troepen op het schiereiland om te helpen bij de training van Taiwanese troepen. De VS hebben geen formele diplomatieke relatie met Taiwan, maar hebben onofficieel een sterke relatie. Onder het Trump-regime hadden de VS de wapenverkoop aan Taiwan aanzienlijk verhoogd.

.

Leave a Comment

Scroll to Top