China bekritiseert VS voor het uitnodigen van Taiwan voor ‘Top voor Democratie’

(KJM Verma)

Peking, 24 november (PTI) Bezwaar makend tegen het besluit van de regering-Biden om Taiwan uit te nodigen om deel te nemen aan de “Top voor Democratie” die zal worden gehouden om over democratie te praten, waarschuwde China woensdag de VS dat Taipei niet als een wereldwijde bedreiging mag worden beschouwd. zal ‘gekwetst’ worden door het podium te geven. Daarnaast bekritiseerde China de top en zei dat het doel van de organisatie is om Amerika’s “geopolitieke bedoelingen” te bevorderen.

Eerder maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat 110 landen, waaronder het zelfbesturende eiland Taiwan, zijn uitgenodigd voor de “Summit for Democracy” die op 9-10 december wordt gehouden. De bijeenkomst zal worden georganiseerd onder leiding van Amerika.

Volgens het nieuws van de in Hong Kong gevestigde krant South China Morning Post is China verwijderd van de lijst met genodigden voor de top. Landen die zijn uitgenodigd uit de regio Azië-Pacific zijn India, Japan, Zuid-Korea, Australië, Pakistan en de Filippijnen. De meeste Europese landen zijn ook uitgenodigd, waaronder Servië, maar Bosnië en Herzegovina en Hongarije zijn niet uitgenodigd.

China heeft kritiek geuit op de Democracy Summit en zegt dat de VS er zelf geen ‘octrooi’ op heeft en dat het evenement gericht is op het verdelen van de wereld. Maar het lijkt erop dat China verrast is door de uitnodiging aan Taiwan voor een bijeenkomst over democratie.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, had tijdens een mediabriefing hier scherpe kritiek op de actie van de VS. Hij zei dat China “zich fel verzet tegen de uitnodiging van Taiwan door Amerikaanse functionarissen om deel te nemen aan de top over democratie… Er is maar één China in de wereld en de Chinese regering is de enige legale regering die China vertegenwoordigt.”

De woordvoerder benadrukte dat Taiwan een onlosmakelijk onderdeel van China is en dat Taiwan geen andere internationale status in het internationaal recht heeft dan deel uit te maken van China.

,

Scroll to Top