Iran roept op tot opheffing van Amerikaanse sancties bij hervatting nucleaire besprekingen in Wenen

Teheran, 30 november (AP) Een dag nadat Iran de besprekingen in Wenen over zijn nucleaire deal hervatte, maakte Iran dinsdag duidelijk dat er opnieuw moet worden onderhandeld over kwesties die tijdens eerdere diplomatieke besprekingen zijn besproken, omdat Iran de opheffing van alle Amerikaanse sancties eist.

De Iraanse staatsmedia meldden dat de Iraanse nucleaire onderhandelaar Ali Bakri en de civiele nucleaire leider van het land Mohammad Islami dit hadden gezegd.

Het is veelbetekenend dat Iran onder het nucleaire akkoord van Iran in 2015 de verrijking van uranium moest beperken om economische sancties op te heffen. Maar in 2018 trokken de VS zich terug uit de overeenkomst tijdens de ambtstermijn van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. Sindsdien is de deal opgeschort. Iran heeft 60 procent uraniumverrijkingscapaciteit bereikt en is dichter bij het bereiken van de 90 procent uraniumverrijkingscapaciteit die nodig is om een ​​kernkop te bouwen.

Op de Iraanse staatstelevisie beschreef Bakri de laatste gespreksronde als slechts een “concept”.

“Concepten moeten ook worden besproken. Daarom kan er geen consensus worden bereikt voordat alle kwesties zijn overeengekomen. Daarom moeten alle discussies die in de zes rondes zijn gehouden, worden samengevat en besproken. In de vergadering van vandaag hebben ook alle partijen dit aanvaard.

Een ander tv-programma toonde aan dat Bakri in Wenen zei dat Iran Amerikaanse garanties had gevraagd om geen nieuwe sancties op te leggen en eerdere sancties opnieuw op te leggen.

Islami herhaalde deze eis tijdens een gesprek met het door de Iraanse regering gerunde persbureau.

“De gesprekken die in Wenen gaande zijn, gaan over de terugtrekking van Amerika uit de nucleaire deal. Ze moeten alle beperkingen opheffen.

AP Zoheb Subhash

Subhash

,

Scroll to Top