De koninklijke schatkist, de oude krant en die koningin van St. Petersburg is erg interessant, het verhaal van deze diamant verkocht voor 65 crores

Hoogtepunten

  • Juwelen van Russische koninklijke Romanov-familie geveild in Genève
  • Slechts $ 9 miljoen ontvangen voor een saffier en diamanten broche en oorbellen
  • Maria Pavlovna was de tante van de laatste keizer Nicolaas II, haar juwelen
  • Bod is telefonisch geplaatst, koper heeft zijn identiteit niet bekend gemaakt

New Delhi/Moskou
Er is geen gebrek aan donaties van koninklijke edelstenen. Juwelen van de familie van de laatste Russische keizer Nicolaas II werden vorige week in Genève geveild. De broche en oorbellen die tijdens de revolutie van 1917 uit Rusland zijn gehaald, zijn geveild voor $ 883.641 (ongeveer Rs 6.57.61.000). Het verhaal van zijn vertrek uit Rusland is ook erg interessant. In feite is dit sieraad van Groothertogin Maria Pavlovna, tante van Nicolaas II. Voordat hij Rusland ontvluchtte, liet hij meer dan 200 koninklijke juwelen sturen door een vriend.

Sieraden gered door in kranten te wikkelen
Pavlovna was de levensader van het sociale leven van Sint-Petersburg. Ze was dol op sieraden. In 1917, toen Rusland een revolutie doormaakte, werd de keizerlijke schatkist aangevallen door revolutionairen. Pavlovna probeerde, net als andere leden van de koninklijke familie, uit Rusland te ontsnappen. Maar de situatie was zo slecht geworden dat hij een taak toekende aan zijn vriend en Britse diplomaat Albert Henry Stopford. Volgens Reuters werd Stopford in het geheim naar het paleis met 360 kamers gestuurd. Pavlovna’s oudste zoon, Boris, schoof onder de deur door en droeg de juwelen naar Stopford.

Deze diamanten halsketting van de Nizam van Hyderabad bleek het kostbaarste koninklijke sieraad ter wereld te zijn, weet het volledige verhaal
Stopford haalde de juwelen uit elkaar. Vervolgens wikkelden ze hun stukken in oude kranten. Stopford kwam met in totaal 244 juwelen naar Londen en deponeerde deze op een bank. Pavlovna wist in 1919 uit Rusland te ontsnappen, maar stierf het jaar daarop in Frankrijk. De juwelen werden gegeven aan zijn dochter, prinses Elena van Griekenland en Denemarken. Na een tijdje bij de familie te zijn geweest, verscheen dit sieraad op een veiling in 2009. Deze keer bood de koper echter via de telefoon en weigerde de naam aan de wereld te onthullen.

De koningin van Groot-Brittannië heeft Maria’s tiara
De voogdij over deze sieraden bleef bij Elena’s familie. Af en toe werden er juwelen geveild. Deze omvatten de Vladimir-tiara, die in 1988 door koningin Mary werd gekocht. Nu is die tiara bij koningin Elizabeth van Groot-Brittannië.

Russisch-Royal-Jewels.

Deze edelstenen werden vorige week op een veiling verkocht.

,

Scroll to Top