Vietnamese arbeiders die in Europa’s eerste autobandenfabriek werken, staan ​​op het punt om te sterven van de kou

JARINJANAN (Servië), 20 nov (AP) Vietnamese arbeiders die dag en nacht werken aan het opzetten van de eerste Chinese autobandenfabriek in Europa, staan ​​op het randje van de dood in de vrieskou zonder een slagsysteem, voedsel en geld.

De toestand van de arbeiders die vanuit Vietnam in deze suikerfabriek gingen werken, is ook geworden zoals de arbeiders die van India naar de Golfstaten gaan. Deze arbeiders zeggen dat hun paspoorten bewaard zijn gebleven door hun Chinese werkgevers en dat hun toestand is geworden als een washond, omdat ze geen hulp kunnen krijgen van het lokale bestuur van Servië.

De Associated Press (AP) bezocht de bouwplaats van de fabriek. Daar heeft de Chinese Shandong Linglong Tire Company een groot complex gebouwd waar ongeveer 500 arbeiders in erbarmelijke omstandigheden leven.

De fabriek wordt door Servië en China beschreven als een demonstratie van een “strategisch partnerschap”, hoewel het door veel milieuactivisten en anderen is bekritiseerd vanwege de mogelijke vervuiling die wordt veroorzaakt door de productie van banden.

Nu wordt dit ook opgemerkt door mensenrechtenorganisaties in Servië, die vrezen dat de arbeiders die hier werken mogelijk het slachtoffer zijn van mensenhandel of slavernij.

“We zien mensenrechtenschendingen omdat Vietnamese arbeiders in zeer slechte omstandigheden werken”, zegt Miso Jivanov, een Servische activist die is aangesloten bij een NGO.

AP Arpana Madhav

madhav

,

Scroll to Top