Rechtbank Myanmar stelt uitspraak over afgezette leider Suu Kyi . uit

Bangkok, 30 november (AP) Een rechtbank in Myanmar heeft dinsdag de beslissing uitgesteld om een ​​extra getuige toe te staan ​​om te getuigen in het proces tegen de afgezette leider Aung San Suu Kyi.

Een juridisch functionaris zei dat de rechtbank instemde met het verzoek van de verdediging om een ​​arts toe te staan ​​die eerder niet voor de rechtbank had kunnen verschijnen om te getuigen.

Het zal de eerste uitspraak zijn van de rechtbank voor de 76-jarige Nobelprijswinnaar sinds het leger op 1 februari de macht greep, List arresteerde en zijn partij National League for Democracy verbood aan een tweede ambtstermijn te beginnen.

Hij staat ook terecht voor verschillende andere aanklachten, waaronder corruptie, waarvoor hij meerdere jaren gevangenisstraf kan krijgen als hij wordt veroordeeld. De rechtbank zou dinsdag uitspraak doen op beschuldiging van medeplichtigheid aan en schending van de coronavirusbeperkingen die zijn opgelegd aan Suu Kyi.

De juridisch medewerker zei dat de rechter de procedure heeft verdaagd tot 6 december, wanneer de nieuwe getuige, Dr. Zaw Myint Maung, moet getuigen. Het is niet duidelijk wanneer het vonnis zal vallen.

De zaken tegen Suu Kyi worden algemeen gezien als een samenzwering om haar te belasteren en te voorkomen dat ze deelneemt aan de volgende verkiezingen. De grondwet van het land verbiedt iedereen een hoge functie te bekleden of MP-MLA te worden nadat hij tot gevangenisstraf is veroordeeld.

Bij de verkiezingen in Myanmar in november had de partij van Suu Kyi een eenzijdige overwinning behaald, terwijl de aan het leger gelieerde partij in meerdere zetels moest worden verslagen. Toen had het leger beweerd dat er bij de stemming was gefraudeerd. Maar onafhankelijke verkiezingswaarnemers hebben bij het onderzoek geen grote onregelmatigheden geconstateerd.

Suu Kyi’s populariteit blijft intact en ze wordt nog steeds beschouwd als een symbool van de strijd tegen het militaire bewind. Er was een landelijk protest tegen de machtsovername door het leger en het werd meedogenloos onderdrukt door de veiligheidstroepen. Statistieken van de “Assistance Association for Political Prisoners” tonen aan dat ongeveer 1.300 burgers werden gedood door veiligheidstroepen.

AP

Neha Manisha

Manisha

,

Scroll to Top