Onderhandelingen in Wenen over nucleaire deal met Iran hervat

Wenen, 29 november (AP) In Wenen zijn de besprekingen hervat over de nucleaire deal van Iran uit 2015 met de wereldmachten.

Volgens het Iraanse persbureau ‘Irna’ zijn de gesprekken maandag na vijf maanden van impasse begonnen. De nucleaire deal staat formeel bekend als het “Joint Comprehensive Plan of Action” en heeft onder meer Iran, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het VK ondertekend. De besprekingen vinden plaats in het luxueuze Hotel Palais Coburg, waar deze landen de overeenkomst zes jaar geleden ondertekenden.

De gesprekken vinden plaats op een moment dat in Oostenrijk de lockdown van kracht is vanwege de toename van gevallen van het coronavirus. Onderhandelaars hebben zich in Wenen verzameld om de nucleaire besprekingen van 2015 met de wereldmachten van Iran te herstellen. De besprekingen, die vijf maanden na de vorming van een radicale regering in Iran plaatsvinden, hebben weinig uitzicht op vooruitgang.

De laatste gespreksronde die erop gericht was Iran ervan te overtuigen zich aan de deal te houden en de weg vrij te maken voor een hernieuwde betrokkenheid van de VS, werd in juni gehouden. Sindsdien is de weg naar het onderhandelingsproces moeilijker geworden. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump had aangekondigd zijn land in 2018 uit het akkoord te trekken. Hierdoor bleef Amerika afzijdig van deze onderhandelingen. President Joe Biden zinspeelde op het opnieuw betrekken van de VS bij de onderhandelingen en zei dat de VS zich bij de deal wilden aansluiten. Sindsdien neemt een delegatie onder leiding van de speciale gezant van de Amerikaanse regering voor Iran, Robert Mali, indirect deel aan de besprekingen.

In ruil voor het versoepelen van de economische sancties onder de deal, beperkte Iran de mate van uraniumverrijking. Iran verrijkt nu tot 60 procent van uranium na de ontsporing van de deal. Het is slechts iets achter de drempel van 90 procent verrijking voor een kernwapen. Iran gebruikt ook geavanceerde centrifuges die door de deal zijn geblokkeerd en zijn uraniumvoorraad overschrijdt nu de limiet van de overeenkomst.

Iran heeft altijd volgehouden dat zijn nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is. Amerikaanse inlichtingendiensten en internationale waarnemers zeggen echter dat Iran tot 2003 een georganiseerd kernwapenprogramma had. Experts op het gebied van ontwapening vrezen dat Iran de grenzen zal blijven schenden met betrekking tot zijn nucleaire programma.

De nucleaire inspecteurs van de VN hebben ook niet volledig toezicht gehouden op het nucleaire programma van Iran, omdat Teheran hen beperkte toegang gaf. Tijdens het bezoek van Rafael Grossi, hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), vorige week aan Iran, was er geen vooruitgang op dit gebied.

De Russische topvertegenwoordiger Mikhail Ulyanov zei zondag dat hij informeel “vruchtbare” gesprekken had met functionarissen uit Iran en China. Enrique Mora, ambtenaar van de Europese Unie (EU), die de gesprekken voorzit, schreef ook op Twitter over het “intensieve voorbereidende werk dat aan de gang is”.

Een delegatie die is aangesteld door de nieuwe president van Iran, Ibrahim Raisi, neemt voor het eerst deel aan de gesprekken. Iran heeft een aantal eisen gesteld, waaronder een oproep aan de VS om zijn activa ter waarde van $ 10 miljard op te halen als een gebaar van goede wil. De nucleaire onderhandelaar van Iran, Ali Bagri, vertelde zondag aan de Iraanse staatstelevisie dat de Islamitische Republiek “met serieuze wil en sterke voorbereiding de onderhandelingen is aangegaan.” Ik kan het niet raden.

AP Ashish Dileep

Dileep

,

Scroll to Top