‘NAVO’ stuurde schepen en gevechtsvliegtuigen, Ierland vroeg Rusland niet te oefenen

Brussel, 24 januari (AP) De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) zei maandag dat het extra veiligheidstroepen heeft gevraagd om klaar te staan ​​indien nodig en meer schepen en straaljagers naar Oost-Europa te sturen. Ierland heeft gewaarschuwd dat de Russische militaire oefeningen voor zijn kust geen welkome stap zijn, aangezien de spanningen toenemen over de vraag of de Russische president Vladimir Poetin van plan is Oekraïne aan te vallen.

De door de VS geleide militaire organisatie zei dat het haar “defensieve” aanwezigheid in het Oostzeegebied opvoerde. Denemarken stuurt een oorlogsschip en zet F-16-jagers in naar Litouwen. Spanje zal ook oorlogsschepen sturen en kan gevechtsvliegtuigen naar Bulgarije sturen, terwijl Frankrijk ook klaar staat om zijn troepen naar Roemenië te sturen.

“De NAVO zal alle noodzakelijke stappen blijven nemen om alle coalitiepartners te beschermen”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een verklaring. Zal altijd antwoorden.”

De aankondiging kwam toen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie (EU) probeerden hernieuwde vastberadenheid te tonen ter ondersteuning van Oekraïne, en hun bezorgdheid uitten over meningsverschillen over de beste manier om Russische agressie tegen te gaan.

“We tonen ongekende solidariteit in onze sterke coördinatie met de VS over de situatie in Oekraïne”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell, die de bijeenkomst voorzat, tegen verslaggevers in Brussel.

Op de vraag of de EU de Amerikaanse stap zou volgen om de families van Europees ambassadepersoneel in Oekraïne te bevelen het land te verlaten, zei Borrell: “We gaan niet hetzelfde doen.” Hij zei dat hij met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken wilde praten over dat besluit.

Groot-Brittannië maakte maandag ook bekend dat het enkele diplomaten en hun gezinsleden terugtrok uit zijn ambassade in Kiev. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de stap “een reactie was op een groeiende dreiging vanuit Rusland”.

De woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, Oleg Nikolenko, noemde het besluit van de VS “een onvolwassen stap” en een teken van “extreme voorzichtigheid”. Hij zei dat om Oekraïne te destabiliseren, Rusland paniek zaait onder Oekraïense mensen en buitenlanders.

Duitsland volgt de ontwikkelingen, maar de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Barbock drong erop aan: “We mogen niet bijdragen aan een verdere destabilisatie van de situatie. We moeten duidelijk de regering van Oekraïne blijven steunen en vooral de stabiliteit van het land handhaven.”

AP

Prashant Madhav

madhav

Leave a Comment

Scroll to Top