In China worden niet alleen Peng, maar veel mensen die hun stem verheffen tegen seksuele intimidatie lastiggevallen

Taipei, 24 november (AP) Huang Xueqian, die publiekelijk een vrouw steunde die een professor beschuldigde van seksuele intimidatie, werd in september gearresteerd omdat hij een vrouw had geholpen bij het indienen van een klacht over seksuele intimidatie. Wang Jianbing werd ook in hechtenis genomen… Net als vele anderen vrouwenrechtenactivisten, werden ze lastiggevallen op sociale-mediaplatforms, van wie sommigen zelfs hun accounts uit frustratie hebben gesloten.

Het incident werd internationaal alom veroordeeld nadat de Chinese tennisser Peng Shuai verdween nadat hij voormalig vice-premier Zhang Gaoli had beschuldigd van seksuele intimidatie. Ongeveer drie weken later verscheen Shuai echter in een videogesprek met de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach.

Peng is niet de enige vrouw die met alle problemen wordt geconfronteerd nadat ze beschuldigd is van seksuele intimidatie… Soortgelijke pogingen worden ondernomen in China om de stemmen van veel activisten en slachtoffers te onderdrukken.

Huang Xueqin lanceerde in 2018 de ‘MeToo’-campagne in China om publiekelijk over de kwestie te praten en voor het eerst een reeks maatregelen te nemen, waaronder het opstellen van een burgerlijk wetboek om seksuele intimidatie te definiëren. Het kreeg echter ook te maken met stevige tegenstand van Chinese functionarissen, die de campagne op sociale media onmiddellijk blokkeerden uit angst dat het hun greep op de macht zou uitdagen. De campagne waartegen zaken op de publieke tafel moeten komen is dit jaar geïntensiveerd.

De in de VS gevestigde activist Lou Pin zei dat ze vrouwen openlijk hun wettelijke rechten ontzegden. Pin vecht nog steeds voor vrouwenrechten in China.

Hoe gevaarlijk de #MeToo-campagne en het vrouwenrechtenactivisme zijn voor Chinese functionarissen, blijkt uit het feit dat ze zich op veel activisten hebben gericht als instrument van buitenlandse inmenging.

China heeft zich vooral gericht op activisten die minder populair of dominant zijn, en die vaak met gemarginaliseerde groepen werken.

Zowel Huang als Wang hebben gepleit voor kansarme groepen. Volgens een vriend van beide arbeiders zijn ze ervan beschuldigd de macht van het land te ondermijnen. Hij heeft ook een bericht gezien dat in dit verband naar de familie van Wang is gestuurd.

De politie in de Zuid-Chinese stad Guangzhou werd gecontacteerd, maar gaf geen commentaar op de zaak. Beiden werden daar gearresteerd.

Deze aanklacht wordt vaak gebruikt tegen politieke dissidenten. De familie van Huang en Wang heeft sinds hun arrestatie niets van hen vernomen.

Tegelijkertijd kreeg Zhou Xiaosuan, die de bekende presentator van de staatstelevisie Zhu Jun beschuldigde van wangedrag, te maken met pesterijen op sociale media en kan ze niets meer op haar account delen.

Op het Chinese sociale-mediaplatform Weibo sturen veel mensen hem berichten als “Ga uit China”, “buitenlanders zullen je gebruiken en verlaten”.

“Nu is de situatie op sociale media zodanig dat je activiteiten volledig beperkt zijn en je op geen enkele manier je woord kunt houden”, zei Zhu.

Ondanks al deze pesterijen zeggen activisten dat de ‘MeToo’-campagne een deur heeft geopend om deze kwestie op het publieke domein te brengen, wat nu niet kan worden gesloten.

AP Niharika Prashant

grote Oceaan

nevel

,

Scroll to Top