‘Gouden geschenk’ aan Bangladesh na 50 jaar onafhankelijkheid van Pakistaanse onderdrukking, Sheikh Hasina’s ‘Missie 2041’

Dhaka
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft een historische resolutie aangenomen om drie landen, waaronder Bangladesh en Nepal, op te nemen in de lijst van ontwikkelingslanden uit de categorie van de minst ontwikkelde landen (MOL’s). Dit is een belangrijke prestatie die de vooruitgang van deze landen laat zien. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) nam deze resolutie aan tijdens haar 76e zitting. De drie landen die goedkeuring hebben gekregen voor de statusverhoging zijn Bangladesh, Nepal en Laos.

De Verenigde Naties zeiden woensdag in een verklaring dat de drie landen zouden upgraden van de MOL-categorie na een buitengewoon lange initiële periode van vijf jaar (de standaardperiode is drie jaar). Deze status is verhoogd door een betere implementatie van beleid en strategieën om de economie weer op het goede spoor te krijgen na de pandemie, ondanks de economische en sociale schokken die het gevolg zijn van de situatie van Kovid-19.

‘Wat is er mooier dan dit op de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid?’
De permanente vertegenwoordiger van Bangladesh bij de Verenigde Naties, Rabab Fatima, tweette woensdag: “UNGA neemt historische resolutie aan om Bangladesh uit de MOL-categorie te verwijderen.” Wat is een betere manier om de 50ste verjaardag van onze onafhankelijkheid en de honderdste geboortedag van ‘Bangabandhu’ te vieren. De landelijke ambitie wordt vervuld en dit is de visie van de minister-president-2021. Fatima bedankte alle lidstaten, met name ontwikkelingspartners, voor hun steun bij het bereiken van een consensus over de aanneming van de resolutie.
De virtuele bijeenkomst van premier Modi-Sheikh Hasina vandaag, kan worden besproken over het toenemende islamitisch fundamentalisme in Bangladesh
Droom van een ontwikkeld land in 2041
Volgens ‘bdnews24.com’, zei Fatima, ‘heeft premier Sheikh Hasina van plan om Bangladesh in 2021 om te vormen tot een middeninkomensland en in 2041 tot een ontwikkeld land. Hij heeft ons op deze spannende reis geleid, ondanks de ongekende uitdagingen die de COVID-19-pandemie met zich meebrengt. Volgens het Comité voor Ontwikkelingsbeleid (CDP) van de Verenigde Naties vallen momenteel 46 landen in de MOL-categorie. Volgens de Verenigde Naties moet het inkomen per hoofd van de bevolking van een land om als ontwikkelingsland te worden beschouwd 1230 dollar bedragen.

Het armoedepercentage in Bangladesh was 83% in 1975
De krant ‘Daily Star’ citeerde minister van Financiën AHM Mustafa Kamal als volgt: ‘Dit is een historische mijlpaal voor de ontwikkelingsreis van Bangladesh. Het is een weerspiegeling van de vooruitgang van meer dan een decennium. Mensen uit alle lagen van de bevolking maken deel uit van dit succes. Toen Bangladesh in 1975 door de Verenigde Naties werd opgenomen in de MOL-groep, bedroeg het armoedepercentage in het land 83 procent. Het armoedepercentage is in de loop der jaren gedaald en bedroeg 20,5 procent in 2019-20 vóór de COVID-19-pandemie.

Nepal voldeed voor de tweede keer aan de criteria
Bangladesh is nu officieel van plan om in 2026 een ontwikkelingsland te worden nadat een VN-comité had aanbevolen dat het land vijf jaar in plaats van drie jaar de tijd moet krijgen om zich voor te bereiden op de overgang vanwege de impact van COVID-19 op zijn economie. Nepal heeft voor de tweede keer voldaan aan alle drie de criteria om in aanmerking te komen voor de status van ontwikkelingsland in termen van inkomen per hoofd van de bevolking, Human Wealth Index (HAI) en Economic and Environmental Risk Index (EVI). Nepal werd in 1971 opgenomen in de MOL-categorie. De MOL-categorie bestaat uit landen die te maken hebben met ernstige structurele beperkingen om duurzame ontwikkeling te bereiken.

,

Scroll to Top