Dreiging van Taliban, China om ‘militaire basis’ in Tadzjikistan te bouwen, zal ook India in de gaten houden

Dushanbe
Na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan heeft de Chinese draak nu zijn ogen gericht op het door de Taliban geregeerde, door oorlog verscheurde land. China gaat de volledige controle krijgen over een militaire basis in Tadzjikistan. China had deze basis al vele jaren stilletjes in gebruik. Niet alleen dit, China zal een nieuwe militaire basis bouwen voor de Tadzjiekse strijdkrachten. Het parlement van Tadzjikistan heeft de bouw van een nieuwe militaire basis met Chinees geld goedgekeurd.

Er wordt verteld dat China deze militaire basis zal bouwen voor de speciale troepen van Tadzjikistan. Deze militaire basis zal worden gebouwd in de noordelijke provincie Gorno-Badakhshan van Tadzjikistan, die wordt omringd door het Pamir-gebergte. Dit gebied grenst aan Xinjiang in China en Badakhshan in Afghanistan. Een woordvoerder van het Tadzjiekse parlement zei dat er geen Chinese soldaten op deze militaire basis zouden zijn.
Gissar Military Aerodrome: de enige buitenlandse militaire basis van India aan de Afghaanse grens, die een zegen werd, redde honderden Indiërs van de Taliban
Taliban waarschuwt Tadzjikistan
China bouwt zijn militaire basis en een nieuwe militaire basis voor Tadzjikistan op een moment dat de betrekkingen met Dushanbe, de nieuwe heersers van Afghanistan, de Taliban, gespannen zijn. De Tadzjiekse president Emomali Rakhmon heeft geweigerd de Taliban-regering te erkennen. President Emomali zegt dat de nieuwe regering een bredere vertegenwoordiging moet geven aan het Tadzjiekse volk, dat op de tweede plaats staat.

Aan de andere kant hebben de Taliban Tadzjikistan gewaarschuwd zich niet in zijn binnenlandse aangelegenheden te mengen. Niet alleen dit, de Taliban hebben een alliantie gevormd met terroristische groeperingen in Tadzjikistan die de regering van president Emomali willen omverwerpen. Niet alleen dit, Rusland had onlangs een grote militaire oefening gehouden in de buurt van de Tadzjiekse grens. Rusland had aan de Taliban laten weten dat het pal achter Tadzjikistan stond en dat er een passend antwoord zou worden gegeven.

Dit wordt de tweede militaire basis van China in het buitenland
China investeert fors in Tadzjikistan. China heeft het nieuwe parlement van Tadzjikistan gratis gebouwd. China zal 10 miljoen dollar uitgeven aan de basis die voor de Tadzjiekse strijdkrachten zal worden gebouwd. China, dat snel greep krijgt in Tadzjikistan, kijkt ook naar India, dat hier zijn enige buitenlandse militaire basis heeft. Zowel China als Tadzjikistan beweren dat de PLA niet bestaat op Tadzjiekse bodem. Dit wordt de tweede militaire basis van China in het buitenland nadat China de volledige controle heeft gekregen over zijn militaire basis in Tadzjikistan. Eerder had China zijn militaire basis gebouwd in het Afrikaanse land Djibouti.

China voert inlichtingensurveillance uit vanuit zijn Tadzjiekse militaire basis, wat ook een punt van zorg kan worden voor India. De enige buitenlandse militaire basis van India is in Tadzjikistan en er zijn veel soldaten gestationeerd. Het Indiase Gissar Military Aerodrome of Ayni Airbase ligt in een dorp in de buurt van de hoofdstad Dushanbe. Volgens een rapport van Financial Express had India $ 70 miljoen uitgegeven aan zijn ontwikkeling. Het heeft een moderne landingsbaan van 3200 meter, luchtverkeersleiding, navigatieapparatuur en een sterk luchtverdedigingssysteem.

India’s bezorgdheid kan toenemen door Chinese militaire spionage
De regeringen van beide landen hebben er echter niet veel publiekelijk over gesproken. Hiermee is zelfs over de toetreding van India het stilzwijgen bewaard gebleven. Het is aan het licht gekomen toen de Indiase luchtmacht het gebruikte tijdens de crisis in Afghanistan. Nu kan de militaire spionage van China de bezorgdheid van India vergroten. Er wordt aangenomen dat India deze basis heeft gebouwd om China, Afghanistan en Pakistan in de gaten te houden.

.

Scroll to Top