De e-mail van de Chinese tennisster roept bezorgdheid op over de veiligheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet op de hoogte van de zaak

TAIPEI/BEIJING, 19 november (AP) Een Chinese professionele tennisspeelster is vermist nadat een voormalige topambtenaar van de regering werd beschuldigd van aanranding, en haar e-mail waarin wordt beweerd dat ze veilig is, heeft geleid tot bezorgdheid over haar veiligheid.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag niet op de hoogte te zijn van de controverse.

Spelers en anderen over de hele wereld hebben hun zorgen geuit over zijn welzijn en veiligheid.

Tot nu toe zijn de vragen die vanuit de hele wereld zijn ontstaan, niet beantwoord.

Toen hem hierover werd gevraagd, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, vrijdag op een persconferentie in Peking dat de zaak “geen diplomatieke kwestie is en ik niet op de hoogte ben van de situatie”.

Het ministerie heeft consequent ontkend kennis van de kwestie te hebben sinds Peng de beschuldiging meer dan twee weken geleden deed.

Chinese functionarissen hebben niets in het openbaar gezegd. Twee weken geleden beweerde Grand Slam-dubbelkampioen Feng Shuai dat ze seksueel is misbruikt door een voormalige topambtenaar.

China’s eerste ‘MeToo’-uitgave heeft geen plaats gevonden in de binnenlandse media en ook het online debat erover is gecensureerd.

De CEO en president van de Women’s Tennis Association, Steve Simon, heeft de legitimiteit van de e-mail die naar haar is gestuurd in twijfel getrokken. Hierin heeft Fang gezegd dat hij veilig is en dat de beschuldigingen van intimidatie vals zijn. CGTN, de internationale eenheid van de Chinese staatsomroep CCTV, plaatste de e-mail donderdag.

Simon heeft gezegd dat hij niet zeker weet of de e-mail door Shuai is geschreven en heeft opgeroepen tot een volledig onderzoek naar de zaak. Hij zei dat China zou kunnen worden weggerukt van het hosten van de toernooien als er geen goed antwoord is.

Ook Naomi Osaka en Novak Djokovic hebben erover getweet: ‘Where is Feng Shui’ is online trending. Serena Williams twitterde dat ze geschokt en bedroefd was door het nieuws. Hij zei: “We mogen niet zwijgen. Er zou een onderzoek naar deze zaak moeten komen.”

De woordvoerster van de International Tennis Federation, Heather Boller, zei dat ze in contact stond met de Chinese Tennis Federation en ook in gesprek was met de WTA en het Internationaal Olympisch Comité.

AP Anand Namita

Namita

,

Scroll to Top