China Bhutan grensgeschil: China bedreigt Bhutan vanwege het grensgeschil, waarom is het een punt van zorg voor India?

Hoogtepunten

  • China bedreigt Bhutan om compromissen te sluiten over grensgeschil
  • De spanningen in India namen toe door de bouw van dorpen in China op Bhutanees land
  • China ontwikkelt infrastructuur nabij Siliguri Corridor

Peking
China is nu begonnen met het bedreigen van Bhutan, een veel kleiner land dan zijzelf, vanwege het grensgeschil. Ondanks gesprekken met Bhutan sinds 1984, is China er tot dusver niet in geslaagd het grensgeschil op te lossen. Nu, bijna vier decennia later, slaat China opnieuw op de trommels na de ondertekening van een nieuwe overeenkomst om de grensbesprekingen met Bhutan te intensiveren. Slechts een paar dagen geleden is bekend geworden dat China ten minste vier dorpen heeft gebouwd op Bhutanees land. De bezorgdheid van India neemt ook toe door de toenemende infrastructuur van China in dit gebied.

China’s grensgeschil met alleen India en Bhutan
China deelt een 22457 km lange grens met 14 landen, maar heeft alleen grensgeschillen met India en Bhutan. Er is een 477 km lange grens tussen Bhutan en China. Er zijn hoofdzakelijk twee gebieden aan de grens tussen China en Bhutan, waarover meer onenigheid bestaat. Het Memorandum of Understanding met Bhutan heeft ook duidelijk gemaakt dat China, dat het land van anderen wil veroveren, ook het land bezet van ‘s werelds minst bevolkte en militair zwakke land.

China Debt Trap Diplomacy: als voorbereiding om Groot-Brittannië te shockeren, heeft China in 16 jaar een lening van 913 miljard dollar gegeven aan 32 landen van het Gemenebest
Wat wil China van Bhutan?
China wil koste wat kost een einde maken aan het grensgeschil met Bhutan. Hiermee probeert hij de hele wereld een valse boodschap te geven dat hij alleen een grensgeschil heeft met India en dat hij geen compromis kan sluiten vanwege het dogma van Indiase leiders. Niet alleen dit, China wil dat Bhutan een groot gebied grenzend aan Tibet overneemt en in ruil daarvoor het strategisch belangrijke gebied bij Doklam aan het overdraagt. India weet dat als Bhutan dit gebied aan China toevertrouwt, het een bedreiging kan vormen voor de Siliguri Corridor.

Waarom zal de overeenkomst tussen China en Bhutan de problemen van India vergroten?
In feite heeft China een netwerk van wegen en militaire installaties geweven op Bhutanees land in de buurt van de Siliguri Corridor. Deze constructie van China ligt dicht bij de Siliguri Corridor. Niet alleen dit, dit gebied ligt dicht bij Doklam, waar in 2017 maandenlang militaire spanningen waren tussen India en China. De Siliguri Corridor wordt ook wel Kippenhals genoemd. Deze corridor verbindt de rest van India met de staten in het noordoosten. Deze corridor grenst aan Tibet, Nepal, Bhutan en Bangladesh. Op veel plaatsen is de breedte van deze corridor amper 22 km.

China was van streek door de opmerkingen van generaal Rawat, vertelde ‘Dragon’ de grootste bedreiging voor de Indiase veiligheid
India alarm na geweld in Galwan
India is alert na het geweld in Galwan en de aanhoudende spanningen in Ladakh. Dit is de reden waarom het Indiase leger veel infrastructuur heeft aangelegd langs de grens met China van Ladakh tot Arunachal Pradesh. Niet alleen dit, er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen in deze gebieden, waaronder bergkorpsen van het Indiase leger, lichte artillerie, gepantserde voertuigen, tenten om bescherming te bieden in de kou.

Temidden van spanning verhoogde China de voorbereidingen voor de winter op LAC, wat wil Dragon tenslotte?
Jinping vergroot Mao’s expansionisme
Chinese dorpen gebouwd in het land van Bhutan vertellen dat Xi Jinping het expansionistische beleid van Mao Zedong voortzet. Toen China Tibet in 1950 bezette, hadden zijn religie en cultuur een grote invloed op Bhutan. Het geluk van Bhutan, dat bovenaan de Geluksindex staat, wordt onderdrukt door de agressieve houding van China.

,

Scroll to Top