Baltische parlementsleden ontmoeten president van Taiwan

Taipei, 29 nov (AP) Wetgevers uit alle drie de Baltische landen, Letland, Litouwen en Estland, hebben maandag een ontmoeting gehad met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, die zinspeelde op een toenemende samenwerking tussen de Europese Unie en Taiwan.

Sai zei dat dit het eerste gezamenlijke bezoek is van de parlementsleden van Letland, Litouwen en Estland. Ze verwelkomden deze parlementariërs die deelnamen aan het ‘Open Parliament Forum’ 2021, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan.

Sai zei: “Taiwan en de Baltische landen hebben een soortgelijke ervaring gehad met het loskomen van dictatoriale regimes en het vechten voor onafhankelijkheid. De democratie die we nu hebben is met veel moeite tot stand gekomen.

“We begrijpen dit allemaal heel goed”, zei hij.

Het hoofd van de Litouwse delegatie, Matas Maldeikis, zei uit te kijken naar sterkere banden met Taiwan. “We zijn hier gekomen om onze solidariteit met u te betuigen. We hopen dat het binnenkort te openen Litouwse handelskantoor in Taiwan het partnerschap tussen Taiwan en Litouwen zal helpen uitbreiden en zal bijdragen aan de nauwere banden tussen Taiwan en het hele Europese blok.”

Taiwan opende begin november een ambassade in Litouwen. Litouwen is ook van plan een vertegenwoordigingskantoor in Taiwan te openen. Als reactie hierop verlaagde China het niveau van zijn diplomatieke betrekkingen met Litouwen. Taiwan heeft zelfbestuur sinds de scheiding van China in 1949 in een burgeroorlog, maar China houdt vol dat het eiland onder zijn jurisdictie valt.

AP

Simmi Manisha

Manisha

,

Scroll to Top