11 doden en meer dan 40 gewonden bij kolenmijnbrand in Siberië in Rusland

Moskou, 25 november (AP) Bij een brand in een kolenmijn in het Russische Siberië zijn donderdag 11 mijnwerkers omgekomen en meer dan 40 mensen gewond geraakt, zeiden functionarissen. Sommige mensen zitten nog steeds vast in de mijn. Ambtenaren gaven deze informatie.

Mijnbeheerders vertelden aan persbureau Interfax dat de pogingen om mensen die vastzaten in de mijn te redden donderdagmiddag werden stopgezet vanwege de angst voor een explosie, en dat reddingswerkers uit de mijn werden gehaald.

De brand begon in de regio Kemerovo in het zuidwesten van Siberië. Het Russische staatspersbureau Tas meldde, daarbij verwijzend naar een niet nader genoemde noodfunctionaris, dat kolengruis de brand had veroorzaakt en dat de rook ervan via een ventilatiesysteem snel de Litsvyazhanya-mijn vulde.

Gouverneur Sergei Civilov van Kemerovo zei op zijn pagina op de berichten-app Telegram dat er op het moment van het incident in totaal 285 mensen in de mijn waren. Hij zei dat 35 mijnwerkers nog steeds vastzitten in de mijn. “49 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis”, zei Civilov.

Eerder op donderdag zei de waarnemend minister voor Noodsituaties van Rusland, Alexander Chupriyan, dat 44 mijnwerkers met verwondingen in het ziekenhuis waren opgenomen. De tegenstrijdigheid in het aantal gewonden in de informatie van verschillende functionarissen moet nog worden opgelost.

President Vladimir Poetin betuigde zijn medeleven aan de families van de mijnwerkers die bij het ongeval omkwamen en vroeg de regering om alle nodige hulp te verlenen aan de gewonden. Poetins woordvoerder Dmitry Peskov gaf deze informatie aan verslaggevers.

In 2016 kwamen 36 mijnwerkers om het leven bij een methaangasexplosie in een kolenmijn in het uiterste noorden van Rusland. Na het incident analyseerden functionarissen de veiligheid van 58 kolenmijnen in het land en verklaarden 20 of 34 procent daarvan potentieel onveilig. Op dat moment was de Litsvyazhanya-mijn echter niet geclassificeerd als onveilige mijnen.

AP Ashish Madhav

madhav

,

Scroll to Top