Independence Day 2022: Know these things about India’s independence movement? Check once..

Independence Day Quiz 2022 in India: Today, all Indians across the country are celebrating the 76th Independence Day. “Azadi Ka Amrit Mahotsav” is being celebrated today (August 15) to pay tribute to the freedom fighters of the country. It is known that various programs are being organized in many states of the country on this occasion. As part of this, Prime Minister Narendra Modi has called for ‘Har Ghar Tiranga’ to be hoisted in every house under the auspices of Azadi Ka Amrit Mahotsav and to instill patriotism in the people. Modi hoisted the national flag at the Red Fort in New Delhi and also gave a salute to the nation. It is remarkable that Narendra Modi has unfurled the ‘Tiranga’ from Red Fort till now 9 times as Prime Minister. Every year on this day, it is customary for the President to address the nation on the occasion of Independence Day. Draupadi Murmu, the newly elected President of India, will deliver his speech for the first time this year. In this order, here are some questions for you about the Indian freedom movement. Let’s see how many questions you can answer correctly in this quiz.. Answers for unknown questions are included at the end. Let’s start now..

1. Who designed the national flag of India?

A) Pingali Venkaiah
b) Gopal Krishan Gokhale
c) Dadabhai Naroji
D) Feroz Shah Mehta

2. Who wrote the patriotic poem ‘Sarfaroshi Ki Tamanna’?

c) Kartar Singh Sarabha
b) Muhammad Iqbal
c) Bankim Chandra Chatterjee
d) Ram Prasad Bismil

3. Which plan is called partition plan?

A) Macaulay plan
b) Attlee statement
C) Montagu-Chelmsford reforms
d) Mountbatten plan

4. Who led the Green Revolution in India in 1960?

A) Verghese Kureen
b) Norman Borlaug
c) MS Swaminathan
d) Virendra Lal Chopra

5. First Prime Minister Jawaharlal Nehru hoisted the national flag at which gate in Red Fort on 15 August 1947?

A) Lahori Gate
b) Delhi Gate
c) Kashmiri Gate
D) None of the above

6. Who among the following was the Prime Minister of Britain at the time of independence?

A) Lord Mountbatten
b) Winston Churchill
c) Clement Attlee
d) Ramsay McDonald

7. Who among the following is known as the ‘Iron Man of the India’?

A) Lal Bahadur Shastri
b) Bhagat Singh
c) Sardar Vallabhbhai Patel
d) Chandrasekhar Azad

8. Which is the national heritage animal of India?

A) Tiger
b) Elephant
C) Lion
D) Camel

9. Who is the founder of Indian National Congress?

A) Mahatma Gandhi
b) Jawaharlal Nehru
C) Motilal Nehru
d) AO Hume

10. East India Company started business from which city in India?

A) Surat
b) Calcutta
c) Bombay
D) Gujarat

These are the correct answers.

1- A, 2-D, 3-D, 4-C, 5-A, 6-C, 7-C, 8-B, 9-D, 10-A

Get the more information updates on Jobs